Bruk knappen under for å sende en link til denne siden til en venn.

Forsiden arrow Undervisning arrow Barmark
Barmark
Sideoversikt
Barmark
- Storwartz
- Mølmannsdalen
- Røros Bergstad


RØROS BERGSTAD

Siden 1980 har Røros stått på LinkUNESCOs verdensarvliste. En utvidelse av verdensarven Røros ligger i dag på UNESCOs bord. Det foreslåtte navnet er "Røros Bergstad og cirkumferensen". Innenfor dette området ligger bl.a. viktige gruveområder, ferdselveier og Kuråsfossen Kraftstasjon fra 1896. Cirkumferensen vil bli en "buffer" for de viktige kulturminnene i området. Helheten vil i langt større grad bli ivaretatt.

Den sammenhengende gamle trehusbebyggelsen i sentrum gjør Røros til et sted du ikke finner maken til. En blanding av privathus, små butikker, kafeer og ulike typer kunsthåndverk preger gatebildet.

Røros som verdensarvsted tas vare på bl.a. gjennom "uthusprosjektet", der gårdeier bidrar med 20 %, og staten 80 % av restaureringskostnadene. Røros har et nært samarbeid med miljøverndepartement og Riksantikvar.

En byvandring hører med når elevene er ”i gata”. LinkKirka er en Røroshistorisk godbit - og et besøk i Linksmeltehytta må til for å skjønne hvilket stort foretak LinkRøros Kobberverk engang var.

 

Gruvearbeiderene hadde barmarksesong året rundt. Uansett hvor mye kong vinter herjet på overflaten, var det jamt over 4 plussgrader i gruva - en fin arbeidstemperatur.

Mølmannsdalen var tidlig et yndet sted for Bergstadens "kondisjonerte". Direktør Henning Irgens er den som har satt flest spor etter seg der. Men Jomfru Catharina Borchgrevink er vel den det går flest historier om ...

De som jobbet i Smelthytta hadde kort arbeidsvei og "enklere" arbeid - men de tjente mindre og hadde ikke lørdagsfri.