Bruk knappen under for å sende en link til denne siden til en venn.

Forsiden arrow Undervisning arrow Barmark
Barmark
Sideoversikt
Barmark
- Storwartz
- Mølmannsdalen
- Røros Bergstad


MØLMANNSDALEN

En liten busstur unna leirskolen ligger Mølmannsdalen. Via en hengebru over elva kommer vi oss inn til et av de mest idylliske områdene rundt Røros. Her ligger et gammelt gårdsanlegg, hvor det naturligvis spøker. Dette ble brukt som seter og feriested for kobberverkets ledelse og andre ”storinger” på Røros.

Mange spennende historier knytter seg til dette stedet. Rundt omkring ligger 300 år gamle kulturminner og de klassiske spora etter isens gang gjennom dalen for ti tusen år siden, finner vi her. I tjønna nedenfor gården vaker ørreten – og her har leirskolen sine kanoer.

Enten vi utprøver sansene våre i stummende høstmørke, eller vi følger måltrostens sang inn i lyse vårnatta, vil en overnatting her være en uforglemmelig opplevelse.


 

Gruvearbeiderene hadde barmarksesong året rundt. Uansett hvor mye kong vinter herjet på overflaten, var det jamt over 4 plussgrader i gruva - en fin arbeidstemperatur.

Mølmannsdalen var tidlig et yndet sted for Bergstadens "kondisjonerte". Direktør Henning Irgens er den som har satt flest spor etter seg der. Men Jomfru Catharina Borchgrevink er vel den det går flest historier om ...

De som jobbet i Smelthytta hadde kort arbeidsvei og "enklere" arbeid - men de tjente mindre og hadde ikke lørdagsfri.