Bruk knappen under for å sende en link til denne siden til en venn.

Forsiden arrow Undervisning arrow Barmark
Barmark
Sideoversikt
Barmark
- Storwartz
- Mølmannsdalen
- Røros Bergstad


STORWARTZ

Området rundt Storwartz kalles til daglig ”Bersfjellet”. Ordet Link”berse” er avledet av det tyske ordet ”berg-gesell”, som betyr gruvearbeider.
I dette området ble det over en 300 års periode drevet i ti forskjellige gruver. Vi besøker to av disse; LinkNyberget gruve fra 1600-tallet og Olavsgruva (eller Kronprins Olavs gruve, som den egentlig heter) fra siste del av 1900-tallet.
Ved hjelp av lyd-, lys- og røykeffekter, forsøker en å gjenskape stemningen slik den var i de gamle gruvene. Gruvene er tørre og luftige – og på det dypeste ca. 50 meter.

På overflaten ligger spor etter 300 års gruvedrift; bergvelter (steinhauger), demninger, vassrenner, sjakter, taubaner og bygninger.
I de gamle bergveltene kan vi fortsatt finne steiner som inneholder kobbermalm. Med vernebriller og berghammer i hånd, begir vi oss ut på ”skattejakt”. 

Gruvearbeiderene hadde barmarksesong året rundt. Uansett hvor mye kong vinter herjet på overflaten, var det jamt over 4 plussgrader i gruva - en fin arbeidstemperatur.

Mølmannsdalen var tidlig et yndet sted for Bergstadens "kondisjonerte". Direktør Henning Irgens er den som har satt flest spor etter seg der. Men Jomfru Catharina Borchgrevink er vel den det går flest historier om ...

De som jobbet i Smelthytta hadde kort arbeidsvei og "enklere" arbeid - men de tjente mindre og hadde ikke lørdagsfri.